De juiste noodverlichting en onderhoud
Noodverlichting heeft in de eerste plaats het doel dat men bij spanningsuitval een gebouw veilig kan verlaten. Men is in staat “gevaarlijke” processen veilig te beëindigen, zich te oriënteren op hun omgeving en de weg naar de dichtsbijzijnde nooduitgang te vinden. Noodverlichting helpt paniek te voorkomen en verkleint de veiligheidsrisico’s.
In openbare gebouwen en in private bedrijven is noodverlichting wettelijk verplicht en dat is niet voor niets, want bij stroom uitvalt is het ineens donker. Men kan in verwarring raken, gedesoriënteerd en soms zelfs angstig. In die gevallen zorgt een goede noodverlichtingsinstallatie ervoor dat iedereen het gebouw kalm, veilig en via de kortst mogelijke route kan verlaten.
Noodverlichting dient aan te sluiten bij het project en gebouw, maar ook tegemoet te komen aan de wensen en eisen van de betrokken partijen. Daarnaast hebben we te maken met de bestaande eisen in wetregelgeving en omgeving en moet op voorhand worden nagedacht over de uitvoer van inspectie en onderhoud.
Volgens de bouwwetgeving is de eigenaar van een gebouw aansprakelijk voor de noodverlichtingsinstallatie en volgens de Arbowet de werkgever. Ook al zouden eigenaar en werkgever van een pand verschillende personen zijn is uiteindelijk de gebruiker verantwoordelijk voor het veilig gebruik van zijn pand.